Novoletne zaobljube? Shujšati!

Prazniki so mimo in v tem času smo verjetno vsi uživali v praznični hrani, sladicah in vinu. Vse to pa s sabo prinaša posledice - nekaj odvečnih kilogramov. Ravno zato, se veliko ljudi ob novem letu zaobljubi, da bodo v prihajajočem letu shujšali!

V nedavni raziskavi, ki je preučevala novoletne zaobljube, so sodelujoči povedali, da se zaobljubili, da se bodo letos poizkusili prehranjevati bolj zdravo. Največ se jih odloča za diete z manj ogljikovimi hidrati in z omejitvami vnosa kalorij. Nekaj sodelujočih pa se je odločilo tudi za ketonsko dieto in dieto, ki temelji na uživanju manj maščob.

Kaj pravijo strokovnjaki?

Dieta z manj ogljikovimi hidrati

Ogljikovi hidrati imajo slab ugled, saj jih lahko najdemo v večini nezdrave hrane brez hranil. V naši prehrani naj bo čim manj ogljikovih hidratov, je pa priporočljivo, da se osredotočimo na zdrave ogljikove hidrate. Te najdemo v sadju, zelenjavi ter polnozrnatih živilih in so ključni za zdravje ter hujšanje. Strokovnjaki priporočajo tudi izogibanje sladkorju, sladkim in gaziranim pijačam ter beli moki. 

Dieta z omejitvijo vnosa kalorij

Število zaužitih kalorij igra ključno vlogo pri hujšanju. Pri tem pa je pomembna tudi kakovost kalorij, saj niso vse kalorije enake. Na primer, kos torte vsebuje enako število kalorij kot cel obrok poln kakovostnih beljakovin. Strokovnjaki ravno zato odsvetujejo obsedeno štetje kalorij.

Ketonska dieta

Ketogenska dieta je popularna že nekaj let in temelji na uživanju beljakovin in maščob ter izogibanju ogljikovih hidratov. Kljub temu, da lahko takšna dieta zagotavlja manjše rezultate, je strokovnjaki ne priporočajo.

Dieta z manj maščobami

Pomembno je da tisti, ki se odločajo za takšno dieto vedo, da niso vse maščobe škodljive. Te zagotavljajo energijo, prispevajo h krčenju celičnih membran in absorpciji določenih hranil. Strokovnjaki priporočajo čim manjše uživanje nasičenih maščob in uživanje nenasičenih maščob (semena, oreščki, olivno olje, avokado,...)

Dietetitiki priporočajo, da pri hujšanju ne gremo v ekstreme (lakota in izločanje bistvenih hranil iz prehrane). Zdravo hujšanje temelji na izbiri zdrave hrane, pravilni hidraciji in fizični aktivnosti. 

Številne raziskave so pokazale, da hujšanje ne more biti uspešno, če imamo zamašen limfni sisem. To pomeni, da se nam v telesu zadržujejo toksini in odvečna voda. Torej, za uspešno hujšanje, se moramo najprej znebiti teh ovir iz telesa. 

S čim si lahko pomagaš?

Računamo nate, da boš v svojo vsakodnevno rutino vključil vsaj malo vadbe in da te bo ta rutina spremljala vsaj do poletja. Medtem pa ti bo paket Jekleni SixPack pomagal topiti maščobo, odpravil napihnjenost in ti pomagal na poti do sanjske postave!

Izbrani izdelki za vas

-60%
Akcijska cena 29,99 € Redna cena 74,96 €
Ogled izdelka