Ketonska dieta - Kako izkoristiti njene prednosti?

Koliko veš o ketonski dieto? Si specialist za keto? Ali si tu in tam samo slišal nekaj o njej? Kakorkoli že, gremo od začetka. 

Kaj je ketoza?

Na kratko, ketoza je metabolno stanje, kjer telo za energijo uporablja ketone (majhne molekule goriva) namesto glukoze. Takrat je sposobnost telesa, da razgradi maščobo, pospešena.

V tem času jetra proizvajajo ketone, ki dostavljajo energijo tudi možganom. Enostavneje povedano, telo za energijo uporablja maščobo in ne glukoze. Sliši se sanjsko!

Kako doseči to stanje?

Eden izmed načinov, kako doseči ketozo, je s postom – torej brez hrane. Ampak vsi se lahko strinjamo, da to ni učinkovita trajnostna dieta.

Prava ketonska dieta pogosto zahteva močno zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov – na kar 5% celotne količine kalorij. To je prva večja stvar, ki jo zahteva keto. Ampak kaj jesti, če ne ogljikovih hidratov?

Nekaj kalorij na ketonski dieti pride iz beljakovin, vendar jih večina pride iz maščobe. Tako je, maščobe. Torej, če želiš shujšati, lahko kar pozabiš na hrano z manj maščobami.

Sama dieta temelji na morski hrani, zelenjavi z manj ogljikovimi hidrati (cvetača, ohrovt, špinača, brokoli …), avokadu, siru, mesu, jajcih, olivnem olju, navadnem grškem jogurtu, skuti, maslu, oreščkih in semenih ter seveda, kokosovem olju.

Zakaj kokosovo olje?

Kokosovo olje vsebuje maščobe, ki jih imenujemo srednjeverižni trigliceridi (ang. medium-chain triglycerides) ali MCT. Te spodbujajo ketozo tudi brez drastičnega omejevanja vnosa ogljikovih hidratov, kot je to značilno za klasično ketonsko dieto. MCT se v telesu ne shranijo kot maščoba in so nemudoma dosegljivi mišicam in možganom, kot ketoni. 0

Na žalost, čisto MCT olje v naravi ne obstaja. Dobra novica je, da ga lahko pridobimo in prečistimo iz naravnih olj (kot na primer kokosovo olje).

Če dieta vsebuje MCT olja, lahko pospešimo kurjenje maščobe in metabolizem, izboljšamo splošno zdravje, delovanje možganov in vzdržljivost, najpomembneje pa je, da takšna dieta poskrbi za večji nadzor apetita. To pomeni, da bomo dlje časa siti.

Keto Drink

Če si želiš pričeti s ketonsko dieto, vsekakor preizkusi naš Keto Drink z okusom ananasa in kokosa. Vsebuje čisto MCT olje, pridobljeno iz kokosa, ki bo pripeljal telo v stanje ketoze! Manj boš hrepenel po ogljikovih hidratih, tvoji treningi bodo bolj intenzivni, skozi cel dn pa se boš počutil bolj osredotočeno in budno.

Izbrani izdelki za vas