Ketonska dieta brez L-karnitina nima smisla

Strokovnjaki ugotavljajo, da nam lahko na ketonski dieti začne primanjkovati L-karnitina. Brez njega pa se kurjenje maščobe ustavi. Zakaj pride do pomanjkanja in kaj lahko naredite?

Aminokislina L-karnitin je nujna za kurjenje maščobe. Naloga L-karnitina je, da popelje maščobe v tisti del celice, ki je zadolžen za njihovo oksidacijo (kurjenje) – mitohondrij. Šele tako se lahko maščoba porabi za tvorbo energije. 

V normalnih okoliščinah, z raznovrstno in uravnoteženo prehrano, redko pride do pomanjkanja L-karnitina. V primeru ketonskediete pa se potreba po L-karnitinu toliko poveča, da povpraševanje pogosto ne dosega ponudbe.

Ob pomanjkanju L-karnitina se kurjenje maščob ustavi

Cilj ketonske diete je zmanjšati vnos ogljikovih hidratov, pri čemer povečamo vnos beljakovin in maščob. Tako prisilimo telo, da za prvi vir energije porablja maščobo. S tem začnemo tudi izgubljati odvečne kilograme, skladiščene v obliki maščobnega tkiva. Ob pomanjkanju L-karnitina pa se kurjenje maščob ustavi.

Zato boste tudi opazili, da vaša ketonska dieta po določenem času ne prinaša (več) želenih rezultatov.

Zakaj pride do pomanjkanja L-karnitina?

L-karnitin je delno esencialna aminokislina. To pomeni, da jo lahko deloma sami proizvedemo ob prisotnosti drugih nujnih hranil. V optimalnih pogojih ga za 25 % dnevnih potreb nastaja v jetrih in ledvicah, preostanek pa je treba zaužiti s hrano.
To pomeni, da morata za zadostno preskrbljenost telesa z L-karnitinom biti izpolnjena 2 pogoja:

1) S hrano moramo zaužiti dovolj nujno potrebnih snovi

Da se lahko tvori v telesu, moramo zaužiti dovolj aminokislin metionin in lizin ter 3 vitaminov, ki so kofaktorji pri njegovi sintezi: vitamini B3, B6 in C.

Če z jedilnika črtamo ogljikove hidrate, tvegamo, da ne zaužijemo dovolj teh vitaminov.

Za lastno tvorbo L-karnitina potrebujemo tudi železo, ampak ga z raznovrstno prehrano običajno zaužijemo dovolj.

2) Jetra morajo dobro delovati

Glavni vir L-karnitina v prehrani so izdelki živalskega izvora, predvsem meso. Za dobro absorpcijo je pomembno, da črevesje deluje optimalno. Za lastno sintezo pa morajo dobro delovati jetra in ledvice.

Vse to se zdi samoumevno, vendar ni tako. Po uradnih podatkih ima v razvitem svetu kar 25% ljudi zamaščena jetra, po nekaterih ocenah celo 35 %. To pomeni, da jetra ne delujejo optimalno. In to lahko pomeni, da se L-karnitin ne tvori v zadostnih količinah.

Izkoristite moč L-karnitina za kurjenje maščob in povečanje mišične mase

V svetu športne prehrane je L-karnitin predvsem zaradi povečanja vzdržljivosti in izboljšanja regeneracije po vadbi dobro poznan dodatek. V kombinaciji z gvarano pa je je tudi vrhunska pomoč za kurjenje maščobe in oblikovanje postave, še posebno če vadite.

V kapsulah PowGen L-Carnitine Max Power iz nove linije izdelkov za moške PowGen sta združena najčistejši L-karnitin iz Švice in gvarana. Zato bo PowGen L-Carnitine Max Power ne glede na dieto, ki se je držite, povečali porabo maščob, pospešili metabolizem in izboljšali vzdržljivost.

Izbrani izdelki za vas

-50%
Akcijska cena 15,99 € Redna cena 31,98 €
Ogled izdelka